το γλυκό, το κουτάλι, το Κατσούνι και ένας κουβάς με ασβέστη....


Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή σήμερα στο σπίτι. Τελειώνει το καλοκαίρι (τι τελειώνει δηλαδή, στη Σαντορίνη βράζουμε ακόμα) και πρέπει να κάνουμε τα τελευταία φρούτα γλυκά και μαρμελάδες.


Η μανούλα μου αγόρασε 2 κιλά σουλτανίνα γιατί τα δικά μας από το αμπέλι τα φάγαμε προ πολλού  και  θεία μου περήφανη και καμαρωτή έφερε την νέα καλοκαιρινή της κολεξιόν από γλυκά του κουταλιού: Καρπούζι, Ντοματάκι, Σταφύλι και Κατσούνι.

τι? δεν ξέρετε τι είναι το Κατσούνι?

το Κατσούνι είναι χωριό των Κυθήρων, χωριό της Σάμου, παραλία της Ανάφης και φυσικά το μοναδικό Άνυδρο Αγγούρι της Σαντορίνης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα το βρείτε και ως Ατζούρι ή Ξυλάγγουρο. Δεν είμαι σίγουρη αν είναι η ίδια ποικιλία, ο ίδιος σπόρος πάντως μοιάζουν πάρα πολύ. 
Μας έκανε τρομερή εντύπωση ένα τέτοιο γλυκό που ταυτόχρονα είναι και δροσερό! Αλήθεια υπάρχει γλυκό του κουταλιού αγγούρι?


Στο διαταύτα ... η μαμά ζήτησε τη συνταγή και η θεία της την έδωσε! Δε τα συμπαθώ γλυκά που δε φτιάχνω εγώ (ψωνάρα!) γιατί πολύ απλά πάντα κάτι θα βρω να μη μου αρέσει ( ο γκουρμέ). Βασικά οτιδήποτε έχει να κάνει με διογκωτικές ύλες με ενοχλεί για κάποιον περίεργο λόγο και τελευταία ανακάλυψα ότι κάποια γλυκά του κουταλιού δε μου ήταν ευχάριστα στη γεύση... και τότε ήταν που έμαθα την αλήθεια....

ναι φίλες μου... Βάζουν Ασβέστη στα γλυκά του κουταλιού...

σημείωση: εει.. βιολέ.. ξεκόλλα.. ο ασβέστης βοηθάει τα φρούτα και τα λαχανικά να γίνουν τραγανά απέξω και μαλακά από μέσα...
Έκατσα, έψαξα, ρώτησα και αποφάσισα να αποδεχτώ την ύπαρξή του στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική. 
Πάντα όμως υπάρχει και η εναλλακτική... Αντί για ασβέστη χρησιμοποιείστε ήλιο και λεμόνι.

Στη συνταγή τώρα.. λοιπόν..

Γλυκό του Κουταλιού Κατσούνι

υλικά
1 Κατσούνι περίπου 1 κιλό
1 Κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
2 βανίλιες
1-2 κρυστάλλους βανίλια κοπανισμένους

εκτέλεση
Έχουμε το κατσουνάκι (ήταν το τελευταίο της σεζόν)  το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια σαν την κολοκύθα... σαν πατάτες φούρνου βρε παιδί μου.
έχουμε πάρει ασβέστη  σβησμένο από κάποια οικοδομή τριγύρω. τι? η οικοδομή τώρα με τη κρίση δε πάει καλά? δε χτίζει κανείς? ούτε ασπρίζετε τα σπίτι ε?? ε τότε σε κάποιο χρωματοπωλείο θα πάρετε λίγο ασβέστη  άσβηστο και θα τον ανακατέψουμε με νεράκι... βρήκα σε ένα φόρουμ τις παρακάτω οδηγείες: [...]όταν λέω ότι πρέπει να σβήσεις τον ασβέστη εννοώ ότι πρέπει να βάλεις την πέτρα αυτή που πήρες, μέσα  σε νερό (όχι όλη εγώ από ένα τσουβαλάκι έβαζα το μισό, το οποίο θα το βάλεις σε δοχείο μεγάλο (εγώ το βάζω σε τενεκέ αυτους που βάζουμε το τυρί) και θα το ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει ο ασβέστης να βράζει.Θα δεις ότι θα κοχλάζει σαν να είναι πάνω από φωτιά. Όταν σταματήσει να βράζει θα γίνει μια πηχτή κρέμα σαν το τσουβαλάκι που παίρνεις από τα υλικά οικοδομών. Τότε είναι έτοιμο να το βάλεις στο γλυκό σου και ότι περισσέψει να ξέρεις ότι δεν χαλάει [...]
Διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας σβησμένο ασβέστη (προσοχή καίει, Βράζει, άουτς!) σε μια λεκάνη με νερό και βυθίζουμε μέσα τα κατσουνάκια μας!  Τα αφήνουμε να μουλιάσουν περίπου 3-4-5 ώρες ανάλογα το πάχος τους και μετά τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση με μπόλικο νεράκι.
Βάζουμε τα κομματάκια σε μια κατσαρόλα με νεράκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Πετάμε το νερό έτσι είμαστε σίγουροι ότι ο ασβέστης πάπαλα!!

Στο σημείο αυτό οι σεφ του γλυκού αυτού έχουν ζήτημα! 
Οι μισές υποστηρίζουν ότι:
Α. βάζουμε το Νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τη μαστίχα να κάνουν αραιό σιρόπι
Β. αφού σιροπιάσουν προσθέτουμε το Κατσούνι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να τσιμπιέται! 
Γ.  αδειάζουμε το Κατσούνι χωρίς σιρόπι σε βάζα 
Δ. περιχύνουμε τα βάζα με το σιρόπι

οι άλλες μισές υποστηρίζουν πως:
Α. βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν 30+ λεπτά 
Β. αδειάζουμε το Κατσούνι χωρίς σιρόπι σε βάζα 
Γ. δένουμε το σιρόπι μόνο του 
Δ. περιχύνουμε τα βάζα με το σιρόπι

όπως και να έχει εσείς δοκιμάστε όποιο εμπιστεύεστε περισσότερο

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και το γλυκό Κολοκύθα
γλυκό κολοκύθα 2013 χωρίς ασβέστη!... η έκδοση  2014  θα έρθει σύντομα!

 
Και.. επειδή ήρθε Οκτώβρης... και Κατσούνια δεν υπάρχουν πια.. κάντε τό με κολοκύθα.. ξέρετε.. τις κολοκύθες του Ηalloween... και τα σπόρια της βάλτε τα στο φούρνο με λίγο αλάτι να συνοδεύσετε το ουισκάκι που θα πιείτε με το έτερο ήμισυ.. το βράδυ ! 


άντε .. καλή απόλαυση 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...