μέθοδος no-poo ... καθαρά μαλλιά χωρίς σαμπουάν

Έχω ένα βρωμικό μυστικό... Εδώ και αρκετό καιρό δε χρησιμοποιώ σαμπουάν.. 
Ξέρω ξέρω.. αηδία.. 
Και όμως δεν είναι ... γιατί ανήκω και εγώ στις φανατικές του no-poo η αλλιώς shampoo -free ... και χωρίς μαλακτική παρακαλώ!!




Για να σας το κάνω πιο κατανοητό.. η μέθοδος no-poo δεν είναι εφεύρεση ενός χίπικου κινήματος, είναι απλή κατανόηση της διαδικασίας του λουσίματος..


Πιάστε στα χέρια σας το σαμπουάν σας.. και διαβάστε τα συστατικά του...
κάπου εκεί δίπλα από το Αqua θα διαβάσετε Sodium Laureth Sulfate (SLS) σε απλά ελληνικά Λαουρυλο-αιθεροθειικό νάτριο. Ωραία λέξη ε; Είναι το συστατικό που περιέχεται σε πολλά απορρυπαντικά και σαμπουάν. Καθαρίζει, γυαλίζει, φωτίζει και φυσικά η τοξικότητά του είναι υπεύθυνη για πολλές δερματολογικές ανωμαλίες του τριχωτού της κεφαλής. Οι φίλοι μου στο εναλλατικό.gr τα λένε ωραια... 
Ένα έξτρα trivia για το SLS... όταν έρθει σε επαφή με το νερό δεν διαλύεται.. ούτε διασπάται.. κάθε άλλο επιρεάζει τα φυσικά έλαια των φτερών των πτηνών  (παναγία μου τα μαλλιά μου...!!) και πτηνό χωρίς φτερά πνίγεται..

Από το 2011 δεν χρησιμοποιώ απορρυπαντικό πλυντηρίου και τώρα ειδικά με το παιδί έχω γίνει eco-freak (περιμένω πως και πως τις πλενομένες πάνες να έρθουν από τα εξωτερικά!!). Με νοιάζει τι είναι στο ντουλάπι μου, και τι μπαίνει σπίτι μου..  Γιατί λοιπόν να βάζω στα μαλλιά μου κάτι το οποίο δε μπορώ να αρθρώσω ... πόσο μάλλον να αντιληφθώ.. 

Πως λειτουργεί;

Βασικά, καθαρίζει τα μαλλία χωρίς τη χρήση σαμπουάν και conditioner. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να no-poo, αλλά η πιο δημοφιλής (και αυτή που εγώ χρησιμοποιώ) είναι η μαγειρική σόδα για το «πλύσιμο» τα μαλλιών, που ακολουθείται από ξέβγαλμα με ξύδι!

Επειδή η μαγειρική σόδα δεν είναι ένα απορρυπαντικό, όταν πλένουμε τα μαλλιά μας το σμήγμα που παράγει το τριχωτό της κεφαλής δεν ξεπλένεται. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά είναι πιο υγιή  με φυσικό τρόπο μιας και τα φυσικά έλαια δεν έχουν φύγει. Το κεφαλάκι μας είναι σε ισορροπία και έτσι δε θα δημιουργεί έλαια!  Θα βρείτε πιθανώς, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να πλένετε τα μαλλιά σας τόσο συχνά, γιατί τα μαλλιά δε λαδώνουν πια!!

Στο γυμνάσιο κάναμε χημεία (θυμάστε?) και εκεί μεταξύ Οξέων, Βάσεων και Αλάτων... μας έπαιρνε ο ύπνος... Κάπου εκεί κάναμε για το PH.. Το τριχωτό της κεφαλής έχει ουδέτερο PH (7) το πλένουμε λοιπόν με μία ΒΑΣΗ (σαπούνι, σόδα... ) και μετά ξεβγάζουμε με ένα ΟΞΥ για να έρθει στα ίσα του (Ξύδι).
Το σαπούνι, όπως και το σαμπουάν δεν ξέρουμε τι περιέχει (μη τα ξανάλεμε) ενώ η Μαγειρική Σόδα... μια χαρά καθαρίζει!! 
Για οξύ θα βάλουμε ξύδι, όμως το κανονικό Ξύδι (αυτό που βάζουμε στις φακές) και το άλλο το άσπρο (που βάζουμε στα τουρσί) είναι πολύ όξινα και καταστρέφουν το τριχωτό της κεφαλής. Το Μηλόξυδο όμως... επαναφέρει το PH στα κανονικά του!! 

Η ιδέα λοιπόν ήταν απλή.. Αντί για σαμπουάν μαγειρική σόδα και αντί για μαλακτική μυλόξυδο..
( Να΄το πάλι το μηλόξυδο μπροστά μου... )

άλλα οφέλη




Όπως μπορείτε να φανταστείτε, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Το κεφαλάκι μας παθαίνει σοκ και χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να συνηθίσει. Αποτοξίνωση είναι, και όπως κάθε αποτοξίνωση ο πρώτος καιρός δε μας αρέσει.


Παρόλα αυτά μέσα σε λίγο διάστημα θα παρατηρήσετε
✔︎ Περισσότερο όγκο (oh yes!)
✔︎ λιγότερο φριζάρισμα 
✔︎ extra λάμψη
✔︎ Ευκολοχτένιστα μαλλιά και ανεχτικά στο styling!
✔︎ Λιγότερα λουσίματα (γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος). Και όλα αυτά επειδή δεν θα υπάρχει υπερπαραγωγή ελαίων  (ξέρω ξέρω σας τα είπα και πριν.. αλλα αυτό είναι το καλό πράγμα) 
✔︎ Απουσία χημικών ουσιών στα μαλλιά σας, στο τριχωτό της κεφαλής και στο σιφόνι!!  η Μητέρα Φύση θα σας αγαπήσει περισσότερο! (είπαμε.. ενώ γίνει eco-freak και θα σας κάνω και εσάς) 
✔︎ περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σας - η μαγειρική σόδα και το μηλόξυδο είναι πραγματικά φθηνά.
✔︎ τα μαλλία σας θα μακρύνουν πιο γρήγορα.. και σε μερικές (με τον καιρό) θα ανοίξει και το χρώμα!

ΕΠΙΣΗΣ:

✔︎ η μέθοδος no-poo  είναι κατάλληλο και για βαμμένα μαλλιά
✔︎ ταιριάζει γάντι στα μαλλιά με χένα... !!
✔︎ και δεν κιτρινίζει τις άσπρες τρίχες!!

Πριν αρχίσουμε 

Πρώτον, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια μικρή συμβουλή που βρήκα ανεκτίμητη όταν πήγα πρώτη no-poo ... πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να καθαρίσετε τα μαλλιά σας με ότι πιο μη-χημικό μπορείτε να βρείτε. Η μέθοδος αυτή λέγεται low-poo και συμπεριλαμβάνει λούσιμο με μαλακό απλό σαμπουάν δεν περιέχει τα κακά χημικά των σαμπουάν... Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά sls free σαμπουάν. 
Σημείωση: πίστευα ότι τα παιδικά σαμπουάν ειναι SLS free.. αλλα του κάκου... δεν είναι.. δυστυχώς!

Πώς είπατε?! 

Λοιπόν ... πολλά εμπορικά σαμπουάν και μαλακτικά περιέχουν σιλικόνες (ότι τελειώνει σε "zane" "xane" "cone" ή "conol"). H σιλικόνες δεν είναι διαλυτή στο νερό, και έτσι κολλάει στα μαλλάκια μας. 

Βρείτε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό (αυτά που είπαμε.. χωρίς SLS μπλα μπλα) και χρησιμοποιείστε το μετά το κανονικό σας σαμπουάν... Σκοπός είναι να βγάλουμε όλη την σιλικόνη από τα μαλλάκια μας. Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση θα είναι πιο ήπια... Αν δε τον κάνετε δε χάθηκε και ο κόσμος, απλά η μεταβατική περίοδος θα είναι μεγαλύτερη!! 

Μετά τον βαθύ καθαρισμό.. απλά περιμέντε μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να λουστήτε και τότε εφαρμόστε τη μέθοδο no-poo

Πώς να πλένετε τα μαλλιά σας με στιλ no-poo ... 

Είναι πραγματικά πολύ απλό. 

Χρησιμοποιήστε το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) για να «πλύνετε» τα μαλλιά σας (επιμείνετε στη ρίζα και κάντε μασάζ τόπους τόπους)- αφαιρεί τη βρωμιά, τα υπολείμματα styling  και την υπερβολική λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής στη συνέχεια ξεβγάλτε με ξύδι. 

θα χρειαστούμε

► Σαμπουάν Βαθύ καθαρισμού (για τελευταία πλύση σας πριν αρχίσετε no-poo, ειδικά αν χρησιμοποιείτε προϊόντα styling με σιλικόνη κτλ) 
► Μαγερική σόδα 
ξύδι (Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο για Ξηρά για Κανονικά Μαλλιά, Λευκό για Κανονικά προς Λιπαρά Μαλλιά) 
► Νερό 
► Ένα μπουκάλι με στόμιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο μπουκάλι μουστάρδας ή κάτι παρόμοιο) 
► Ένα ψακαστήρι.. (σαν αυτά που βρέχουν τα μαλλιά στα κομμωτήρια)  
► Ημερολόγιο περιποίησης no-poo

Και ξεκινάμε!

Δημιουργήσετε το διάλυμα  μαγειρικής σόδας σε νερό - 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε 1 φλιτζάνι (250ml) νερό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό, αν ζείτε σε περιοχή με σκληρό νερό. Βεβαιωθείτε ότι η μαγειρική σόδα έχει διαλυθεί εντελώς. Το υγρό θα πρέπει να αισθάνονται ολισθηρό στα χέρια σας.

Δημιουργήσετε το διάλυμα ξύδι σε νερό (στο ψεκαστήρι)- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε 1 φλιτζάνι νερό. Ανακινήστε καλά. 

Λούσιμο: Σε βρεγμένα μαλλιά εφαρμόστε το διάλυμα μαγειρικής σόδας κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Εγώ πήρα ένα μπουκάλι νερού και έκανα 4 τρίπες στο καπάκι (με το στιλό, όπως στο σχολείο!) Το διάλυμα τρέχει αλλά όχι με πολύ ροή. Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας "τρίζουν" και αυτό είναι η επιτυχία του no-poo (!)  στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά, εννοώ πολύ καλά. 
Μαλακτική (!): ψεκάστε το διάλυμα ξυδιού  κατά μήκος των μαλλιών σας, εστιάζοντας στα άκρα.  Αφήστε το να ενεργήσει ένα ή δύο λεπτά πριν το ξέπλυμα.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αγαπημένες σγουρομάλλες ... επειδή είχα την ίδια απορία με εσάς.. ΟΧΙ δε θα υπάρχει πρόβλημα με τα μπερδεμένα μαλλιά σας.. γιατί πολύ απλά ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ!! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το ξύδι μπορεί να μυρίζει πολύ έντονα, αλλά μην ανησυχείτε, δε θα μείνει μυρωδιά στα μαλλιά σας μόλις στεγνώσει. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα μπορούσατε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο για να βούρτσα τα μαλλιά σας - όχι μόνο αυτό θα το άρωμα των μαλλιών σας, αλλά τα μαλλιά σας θα επωφεληθούν από τις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου. Ylang-ylang είναι μεγάλη, αν θέλετε γλυκύτατος κλειδαριές, αλλά λεβάντα, χαμομήλι, δεντρολίβανο, και πολλοί άλλοι είναι επίσης καλό. 

Τι θα συμβεί; 

Για αρχή, δεν υπάρχει σαπουνάδα. Ναι, μπορεί να σας πάρει λίγο μέχρι να το συνηθίσετε, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα! 
Αν τα μαλλιά σας έχουν την αίσθηση του άχυρου πάλι μην τρομάξετε. Είναι, είπαμε, η αποτοξίνωση!
Θα νιώσετε τα μαλλιά σας πιο ανάλαφρα και για πρώτη ίσως φορά νιώσετε την τρίχα μια-μια.

και καλά τι κάνω με το άχυρο;

Εδώ είναι μερικές ιδέες για να σας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτές τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες ισορροπίας... 

❤︎ Επιτρέψτε στα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά - μη χρησιμοποιείτε θερμαινόμενα προϊόντα styling που ξηραίνουν την τρίχα από ακόμη περισσότερο. 
❤︎ Ενυδατώστε βαθιά τα μαλλιά σας με ένα φυσικό μαλακτικό. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε aloe-vera (με μέλι), ή ένα χτυπημένο αυγό, μήπως θα προτιμούσατε μια λιωμένη μπανάνα ... οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και οι συνταγές αμέτρητες. 
❤︎ εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα βούτυρο καρύδας ή έλαιο jojoba στα μαλλιά σας, αφού στεγνώσου. Απλά προσθέστε μερικές σταγόνες σε παλάμες σας, τρίψτε τα χέρια σας μαζί μέχρι να υπάρχει μόνο μια ελαφριά γυαλάδα στα χέρια σας, και στη συνέχεια να χτενίστε τα μαλλιά με τα δάχτυλά σας αποφεύγοντας τις ρίζες. 

Τι θα συμβεί αν τα μαλλιά μου γίνουν λιπαρά; 

Είναι πιθανό ότι μπορείτε να καταλήξετε με λιπαρά και όχι το ξηρά σαν άχυρο μαλλιά κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου σας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για αυτές τις περιπτώσεις... 

❤︎να αυξήσει το ποσό της μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείτε όταν πλένετε τα μαλλιά σας 
❤︎να μειώσει το ποσό του ξιδιού στη λύση κλιματισμού σας 
❤︎αν χρησιμοποιείτε ξύδι μήλου μηλίτη, δοκιμάστε να αλλάξετε σε απλό λευκό ξύδι. 
θυμηθείτε, δεν ισχύουν διάλυμα ξυδιού σας στις ρίζες και το τριχωτό της κεφαλής, ακριβώς με το μήκος των μαλλιών σας. 
❤︎φροντίστε να ξεπλύνετε, ξεπλύνετε, ξεπλύνετε! 
μεταξύ no-poo πλύσεις, δοκιμάστε μια πλύση με ζεστό νερό. Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται - απλά να πλένετε τα μαλλιά σας με το πιο hot νερό μπορεί να σταθεί (μην καείτε!), Τότε ξηρά. 

Έχεις πιτυρίδα το ξέρεις? 

Μερικοί μπορεί να παρατηρήσουν πιτυρίδα και να τα παρατήσουν.. 
ΌΧΙ μη το κάνεις αυτό. Τo no-poo μπορεί να δημιουργήσει Πιτυρίδα αλλά  δεν φταίει αυτό. 
Δοκιμάσε αυτά τα βηματάκια και αν δε βρεις προκοπή στείλε μου μήνυμα!!! 

Σιγουρευτείτε ότι έφυγε και το τελευταίο υπόλειμμα σόδας από τα μαλλιά σας.  Ξέβγαλμα, Ξεπλύνετε, ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ! 
Μειώστε την ποσότητα μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείτε 
Εφαρμόσει ζελέ αλόης βέρα στο τριχωτό της κεφαλής σας για να απαλύνει κάθε φαγούρα, (αφήστε το να ενεργήσει για δέκα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε )

Τι είναι αυτό το "ημερολόγιο περιποίησης no-poo" ;

Όποτε δοκιμάζετε κάτι νέο που πρόκειται να πάρει χρόνο και προσπάθεια, είναι πάντα καλό να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να καταγράφετε τις εμπειρίας σας. Μπορεί να είναι ένα blog, μπορεί να είναι σε μορφή βίντεο, σε σημειωματάριο, στο κινητό σας.. υπάρχουν τόσοι τρόποι.
Η μέθοδο no-poo μπορεί να μη σας ταιριάζει ή να θέλει ρύθμιση και πειραματισμό. Με το ημερολόγιο ξέρετε το προηγούμενο βήμα σας και τι ρυθμίσεις θα κάνετε. Καταγράφετε τι λειτούργησε και αν λειτούργησε και τις εμπειρίες σας.

τι γράφουμε στο ημερολόγιο:

► τρέχουσα κατάσταση των μαλλιών σας (πριν το λούσιμο) - λαμπερά; ξηρά; λαδωμένα; οτιδήποτε αξιοσημείωτο. 
► ημέρες από το τελευταίο λούσιμο
► ποσότητα μαγειρικής σόδας που χρησιμοποίησες 
► ποσότητα και το είδος του ξυδιού για το ξέβγαλμα 
► κατάσταση μετά το λούσιμο - ξηρά, στεγνά, σύγκριση με πριν. 
► σημειώσεις - το ταξίδι στο no-poo είναι προσωπικό και λειτουργεί στην κάθε μια ξεχωριστά, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε σε αυτό που έχω γράψει εδώ, έτσι λοιπόν στις σημειώσεις μπορείτε να καταγράψετε ότι πιστεύετε ότι χρειάζεται.  Τυχόν προσαρμογές που κάνετε σε αναλογίες από μαγειρική σόδα και ξύδι ξέβγαλμα ή οποιεσδήποτε άλλες σημειώσεις βρείτε σημαντικές.

Τι συμβαίνει μετά την «φάση προσαρμογής"; 

Γεια σου κορίτσι! κόλλησες ε?! Πόσο τέλεια νιώθεις τα  μαλλιά σου? 

Θέλω να σας συγχαρώ για την επιτυχία της  ανάκτησης της ισορροπίας του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας! 

Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι χρειάζεται να πλένετε τα μαλλιά σας κάθε λίγες ημέρες (ή λιγότερο) και, ελπίζω, τα μαλλιά σας να είναι στην καλύτερή τους φάση! Συνεχίστε την καλή δουλειά, και να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο καλό για τα μαλλιά σας, αλλα και για το περιβάλλον! 

Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να συνεχίσετε την καλή δουλειά! 

σημείωση:
Κάνοντας την έρευνά μου για τη μέθοδο no-poo πριν κάνω το μεγάλο βήμα, βρήκα πάαρα πολλές ιστοσελίδες που μιλάγαν για αυτό. Το παρόν άρθρο αποτελεί το επιστέγασμα όλων των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και έγιναν ο οδηγός μου για το ταξίδι μου στη μέθοδο no-poo.




29 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Επειδή τα τελευταία 20 χρόνια έχω διαλύσει τα μαλλιά μου από τους πολλούς πειραματισμούς κι επειδή βλέπω ότι το καλό που κάνουν τα λουσίματα με σαμπουάν είναι πολύ σχετικό, ξεκίνησα από το Σάββατο τη διαδικασία του no poo.
    Θα με βοηθούσαν πολύ ορισμένες διευκρινίσεις:
    1) Γενικά δεν χρησιμοποιώ προϊόντα styling, μόνο λίγη μάσκα στις άκρες ή ειδικό λάδι. Αυτά μπορώ να συνεχίσω να τα χρησιμοποιώ με μέτρο (κι εννοείται όχι στις ρίζες).
    2) Είμαι στην φάση που προσπαθώ να απαλλαγώ από τα χιλιοβαμμένα μαλλιά μου αλλά αυτό θα γίνει μόνο με το να τα κόβω λίγο λίγο και σίγουρα θα πάρει έναν χρόνο για να μην έχω καθόλου μπογιά. Αν δεν αντέξω το απαίσιο κατσαριδί χρώμα που έχω και κάνω το λάθος να τα βάψω πάλι, μπορώ να αποφύγω το λούσιμο στο κομμωτήριο? Η βαφή (αν την κάνω) δεν είναι μεγάλο σοκ για τα μαλλιά κι ουσιαστικά επανεκκίνηση από το μηδέν?

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλως όρισες στον κόσμο του no-poo.
    Ελπίζω να περνάς τη φάση ανασυγκρότησης χωρίς μεγάλο σοκ!! Μη κολώσεις πουθενα εεε...
    για αυτα που ρώτησες εχω να σου πως το εξης
    1) η μάσκες μαλλιών δεν κάνουν κακό στη τρίχα ΌΜΩΣ περιέχουν σιλικόνη που δεν ειναι υδατοδιάλυτη (γιαυτό δε φεύγει με το σαμπουάν) και με τη χρήση της σόδα κ του μηλοξιδου φεύγει και δεν αφήνει υπολοίματα αρα παέι χαμένη η θεραπεία. Μπορεις να χρησιμοποιέις βούτυρο καρύδας ή να κάνεις μασκες με αβοκάντο, αυγό, μπανάνα (υπάρχουν πολλά εκει έξω!!) που θρέφουν τη τρίχα και το sculp χωρις να βάζουν ενα επιπλέον στρώμα σιλικόνης. Δηλαδή αναγενούν τη τρίχα απο μέσα και όχι απλά να την καλύψουν. (ειναι η διαφορά του botox απο τη χρήση ροδόνερου.. το botox τσιτώνει το δέρμα, το ροδόνερο αμπλουτίζει το δέρμα κ το αναπλάθει απο μέσα και μόνιμα!!). άρα ΔΕ ΣΥΣΤΗΝΩ τις μάσκες με τη χρήση του no-poo (χαμένα χρήματα!!)

    2) οσο για τα βαμένα μαλλιά.. δεν ξέρω τι χρώμα τα κάνεις συνήθως . Αν τα βάφεις ξανθα σου έχω καλα νεα .. το κύδι ανοίγει το χρώμα των μαλλιών και αν στο τελευταίο ξέβγαλμα ξεβγάζεις κ με χαμομήλι σιγά σιγά θα δεις τα μαλλιά σου να ανοίγουν. Αν εισα του πιο καστανοκόκκινου τότε θα σου προτείνω τη ΧΕΝΑ.. το μοναδικό της αρνητικό ειναι οτι ισιώνει τα μαλλιά και αν εχει σγουρα θα χάσεςι τις μπουκλες σου (υπαρχει μια αλχημεία αλλα δε θα την αναφέρω αν δε τη δοκιμάσω). Με τη χένα και τη προσθήκη διάφορων μπαχαρικών (κανελα, κουρκουμα κτλ κτλ) πετυχαίνεις τέλειο χρώμα και ειναι και απολυτα ΑΣΦΑΛΕΣ!

    καλο ταξιδι σε εναν non chemical world και καλως όρισες!!

    υγ. ΝΑ ΛΟΥΖΕΣΑΙ 4-5 ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για να στρώσει το μαλλι.. και αν βλέπει τριχωπτωση.... μην αγχωθείς.. την ίδια ποσότητα μαλλιών έχανες και πριν απλα έπεφταν στο σιφόνι της ντουζιέρας και δε το αντιλαμβανόσοουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω καθε ποσες μερες πρέπει να λουζομαι τώρα στην αρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην αρχή θα δεις πως θα "χρειάζεσαι" λούσιμο μέρα παρα μέρα.. μέχρι να ισορροπίσει το μαλλί. Στη δική μου περίπτωση πάλι.. Δεν πέρασε σοκ το μαλλί μου.. Ούτε λάδωνε, ούτε ξεράθηκε στις άκριες.

      Μετά λοιπόν απο το "σοκ" των 1ων ημερων (αν το περάσεις) το λούσιμο θα σου γίνει απαραίτητο για να φύγουν οι ρίποι καθε 4-5 μέρες.. Υπάρχουν άνρθωποι που τους βάζουν τη σόδα κ το ξύδι 1 φορά την εβδομάδα.
      Αν όμως χρησιμοποιείς προϊόντα styling.. τότε κάθε μέρα να τα ξεβγάζεις νεράκι και ενα ελαφρύ διάλλειμα απο ξύδι. Θα δεις όμως οτι δε θα ξαναχρειαστείς προϊόντα styling.. ούτε gel ούτε αφρό ούτε τίποτα!! τα μαλλιά θα αποκτήσουν την αληθινή υφή τους και το αληθινό τους χρώμα...

      Διαγραφή
  4. Εγω που θελω να συνεχίσω να χρησιμοποιώ την βαφή μου τι να κανω μετά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηθελα να το τσεκάρω και να σου απαντήσω!! λοιπόν εβαψα τα μαλλιά μου τέλος Ιουνίου και συνεχίζω να χρησιμοποιώ τη no-poo μέθοδο.... Δεν βλέπω κάτι κακό/ διαφορετικό στο μαλλί μου παρα το οτι για περίπου 15 μέρες εκει που λουζόμοουν κάθε 5-6 μέρες, χρειάστηκε να λούζομαι κάθε 2 αλλά το μαλλί ισορρόπησε. το ΧΡΩΜΑ Δεν χάλασε. ίσα ίσα ψιλο άνοιξε (και δεν εχω μπει σε θάλασσα ακόμα!!) . Του κομμωτή δε του είπα τίποτα.. και ούτε σχολίασε κατι για το μαλλί μου παρα μόνο οτι δεν πίστευε οτι είχα να πάω κωμμωτήριο απο τη πρωτοχρονιά του 2013!! Αν τα μαλλία σου βγαίνουν ξηρά διόρθωσε το μείγμα με το ξύδι. Επίσης αν φοβάσαι τη σόδα χρησιμοποίησε φυσικο σαπούνι (δάφρνης.. ή τσουκνίδας!!)

      περιμένω σχόλια σε παρακαλώ για να σε βοηθήσω αν κάτι παει στραβα 'η για να νοιωσω υπερηφανη αν πάνε όλα καλα!

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Εδω και ενα χρονο χρησιμοποιώ προιοντα χωρις σιλικονη τα οποια ειναι φυτικα προσπαθωντας να μεταβω στη μεθοδο no-poo οσο πιο ανωδυνα! Το τελευταιο καιρο εχω ξεκινησει να λουζομαι με πρασινο σαπουνι και να ξεπλενω με μηλοξιδο. Ηθελα να ζητησω λοιπον την γνωμη σας σχετικα με το πρασινο σαπουνι. Ειναι αναλογο της χρησης απλά σοδας? Σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου γεια σου
      Το πράσινο σαπούνι είναι σίγουρα μια λύση ανώδυνη... Το χρησιμοποίησα για 1 χρονο ενω πειραματιζόμουν. Αυτό που παρατήρησα ήταν οτι είχα υπερβολική τριχόπτωση... και έχασα σημαντικό όγκο των μαλλιών μου καθως και τις μπούκλες μου.
      Εχω μια φίλη ομως που ποτέ δεν εχει χρησιοποιήσει σαμπουάν στη ζωή της. Παντα Σαπούνι απο ελαιόλαδο κ εχει μαλλί μακρί, πυκνό και σγουρό. Ίσως η περίοδος "ύανσης" του τριχωτού της κεφαλής με το σαπούνι να καθυστερεί.....
      Δεν εχω καραφλίάσει αλλα έχασα όγκο...
      Δοκίμασέ το. Να προσέχεις μόνο στο ξέβγαλμα γιατι θέλει ΠΟΛΎ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ κ το νερό να προσέχεις να μην ειναι ζεστό. ... αλλα μη φοβάσαι για τη ΣΟΔΑ... Δοκίμασε την... ειναι εύκολο, γρήγορα και τρομερά αποτελεσματική!

      Διαγραφή
    2. Σ ευχαριστω παρα πολυ!! Πολυτιμες οι συμβουλες σου!

      Διαγραφή
  7. Γεια σας κ παλιιι!! Λοιπον, εδω και ενα μηνα ακολουθω τη μεθοδο no poo και εχω να κανω τις εξης παρατηρησεις : Αρχικα οντως το μαλλι μου εχει φτιαξει αρκετα οσον αφορα τη ποιοτητα κ η μπουκλα μ επισης, εννοειτε πως ειναι πολυ οικονομικο κ οικολογικο αλλα ακομα χρειαζομαι λουσικο καθε δυο με τρεις μερες! Το θεμα που με προβληματιζει ομως ειναι πως αρχισαν να εμφανιζονται σπυρακια στο στεφανι μου και ψηλα στον αυχενα εκει π αρχιζει το μαλλι. Το χειροτερο ομως ειναι πως βγαζω σπυρακια κ στο τριχωτο του κεφαλιου. Αυτα πονανε κιολας! Σιγουρα ευθυνεται η λιπαροτητα γι αυτα. Μηπως δεν ειναι για μενα λοιπον αυτη η μεθοδος? Ακολουθω πιστα τις εντολες κ εχω δοκιμασει κ με περισσοτερη σοδα κ αλλαγη ξιδιου! Σας παρακαλω περιμενω τη γνωμη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πωπω περασε καιρός κ να με συγχωρείς.. (1 χρονος κοντευει) αλλα ετυχαν εγκυμοσύνες, γένες μετακομίσεις..
      καθε πότε λούζεσαι/ λουζώσουν? 1 φορά την εβδομάδα το no poo και μεσα στην ημέρα αν θες οπωςδήποτε να βρέξεις τα μαλλιά σου.. τότε σκέτο νεράκι.. ίσως να είναι και αγχος.. δεν έχω ξανα ακούσει για σπυράκια πάντως... μήπως χρησιμοποιείες/ χρησιμοποιόυσες μαλακτική??
      Σημαντικό είναι να κάνουμε μασαζ στο δέρμα οταν ξεπλένουμε με το διάλυμα ξυδιου... για να αιματωθεί το κεφαλάκι μας!!!
      ισως να είναι/ ήταν κ αντίδραση του τριχωτού της κεφαλής.. ισως να χρειάζεται το μαλλί σου 1 ακόμα μήνα μέχρι να συνέλθει (αποτοξίνωση!!!) Το λούσιμο γενικά δίνει εντολή στο μαλλί να παράγει έλαια.. και εσυ ειχες υπερπαραγωγή (γιαυτο κ τα λιπαρά μαλλιά..)
      θεωρώ οτι το μαλλί σου χρειαζόταν/ χρειάζεται περισσότερη αποτξίνωση.. τώρα με τη θάλασσα ειναι το καλύτερο.. μείνε με το μαλλί- αλατισμένο για 1 εβδομάδα (κανεις δε θα καταλάβει τίποτα) και θα ειναι κ τα μαλλια σου σε πιο υγειή φάση.

      Διαγραφή
  8. Καλήσπερα! Εχω αρχισει κι εγω αυτη τη μεθοδο! Ειναι η τεταρτη φορα που λουζομαι.. την πρωτη και τη δευτερη φορα τα μαλλια μου τελειως αχυρο.τωρα καπως καλυτερα! Απλα οταν τα πιανω με τα χερια μου αφηνουν σαν υπολημματα στις παλαμες. Σαν να κολλανε... πχ. Οπως οταν πιανουμε τον αφρό και μας αφηνει υπολοιματα στα χερια.. μειωσα λιγο την ποσοτητα της σοδας. Κι εβαλα 3 κ.σ. ξύδι. . Αλλα παλι το ιδιο... τι μπορω να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλήσπερα! Εχω αρχισει κι εγω αυτη τη μεθοδο! Ειναι η τεταρτη φορα που λουζομαι.. την πρωτη και τη δευτερη φορα τα μαλλια μου τελειως αχυρο.τωρα καπως καλυτερα! Απλα οταν τα πιανω με τα χερια μου αφηνουν σαν υπολημματα στις παλαμες. Σαν να κολλανε... πχ. Οπως οταν πιανουμε τον αφρό και μας αφηνει υπολοιματα στα χερια.. μειωσα λιγο την ποσοτητα της σοδας. Κι εβαλα 3 κ.σ. ξύδι. . Αλλα παλι το ιδιο... τι μπορω να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατια μου σορρυ για την αργοπορημένη απάντηση...
      μηπως χρησιμοποιείες πολλα προϊόντα styling? μου ακούγεται σαν "ξερασμα" σιλικόνης..

      Δοκίμασε (αν δε το εχεις κάνει είδη) να μείνεις άλουστη για 3-4 μέρες..
      επίσης ξανα "γυρνα" στην αρχική συνταγή με σοδα κ ξύδι... ισως να σου βγάζει λιπαρότητα... και ίσως τα "αχυρένια" μαλλια να ήταν καλύτερα!!


      παντως το ξέπλυμα με το ξύδι.. ειναι απλά υπέροχο ετσι?? πιο ξεμπλεκα μαλλια δεν εχω ξαναδει σε εμενα!

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τοτε δεν καταφέρνεις τον καθαρισμό ..η σόδα καθαρίζει την τρίχα.. και τα απορρήματα στο κεφαλάκι μας!!

      Διαγραφή
  11. Τελικα μαλλον αυτο ηταν... τωρα δεν το νιωθω πια.. λουζομαι 1 φορα τη βδομαδα και τα μαλλια μου δεν μυριζουν ασχημα πια.. οταν λουζομουν με σαμπουαν μυριζαν πολυ ασχημα απο τη δευτερη μερα... ισως εφταιγε και η βαφη..δεν ξερω.
    Ηθελα να σε ρωτησω κατι ακομη... αν γυρισω σε σαμπουαν low poo (αυτο που γραφεις χωρις sls) θα κανω βλακεια? Παντρεύομαι σε λιγο καιρο και θελω να στρώσουν τα μαλλια μου... δεν ειναι πολυ απαλα (οπως για παράδειγμα με την κρεμα μαλλιων που εβαζα πριν) βαζω λαδι αργκάν μετα το λουσιμο. Μαλακωνουν αλλα οχι τοσο πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ώρα η καλή! Για 1 φορά θεωρώ ότι δεν πειράζει κ low poo να μην είναι... Για τη χαρά της φωτογράφησης ... Το βασικό "κακό" το κάνουν τα προϊόντα styling. .. Δοκίμασε να βάζεις ροδονερο σε σπρέι ή αλόη σε σπρει..(100 φορές τη μέρα αν χρειαστεί) μετά "γυρνά" το!

      Διαγραφή
    2. Η ώρα η καλή! Για 1 φορά θεωρώ ότι δεν πειράζει κ low poo να μην είναι... Για τη χαρά της φωτογράφησης ... Το βασικό "κακό" το κάνουν τα προϊόντα styling. .. Δοκίμασε να βάζεις ροδονερο σε σπρέι ή αλόη σε σπρει..(100 φορές τη μέρα αν χρειαστεί) μετά "γυρνά" το!

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα.. μπορω να χρησιμοποιησω αυτη τη μεθοδο σε παιδια 1 και 3 ετων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα.. κοντεύει να περάσει 2μηνο απο το σχόλιό σου!! χίλια συγνώμη.
    Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο στα παιδιά.
    Διάβαζα στην ιστορία του Σαμπουάν ότι στην Ινδία πριν πλύνουν τα μαλλιά τους τα περιποιούντε με ένα μείγμα ελαίων (διαφορετικά για κάθε περίπτωση) και τότε μου ήρθε στο μυαλό το "φάρμακο" για την νινίδα.. που είναι ενα λαδάκι με χαμομήλι, λεβάντα και άλλα βότανα. Το αλοίφεις στο κεφαλάκι του παιδιού το αφήνεις 20 λεπτά, χτενίζεις κ μετά πλένεις... εγω έτσι το κάνω ακόμα στα παιδία μου. Δεν εχει μπει ποτέ σαμπουάν στο κεφαλάκι τους.. και περιμένω να μεγαλώσουν (ειναι 4 + 1,5) ωστε να δω τι αποτελέμσατα θα έχει. Ο μεγάλος μου εχει πάντως μαλλια μεχρι τι μέση κ σαν μαγικό: οταν βγαίνει απο το μπάνιο ειανι μπερδεμένα αλλα μετα μόλις στεγνώσουν ειναι μια χαρα κ λαμπερα... Θεωρώ λοιπόν πως να τους τρίβεις το κεφαλάκι τους με λαδα΄κι (πα΄ρε αυτο για τη νινίδα στην αρχή abc λέγεται) θα δεις μεγάλες αλλαγές!! καλή τύχη let me know

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα κάποιος που έχει ουλωτική αλωπεκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο no poo. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα... Ξεκίνησα κι εγώ τη θεραπεία με τη σόδα και το ξυδι μηλιτη και μπορώ να πω ότι από τη πρωτη φορα είδα αποτέλεσμα... Τα μαλλιά μου είναι πιο απαλά , με όγκο και χωρίς καθόλου ίχνος λιπαροτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα... Ξεκίνησα κι εγώ τη θεραπεία με τη σόδα και το ξυδι μηλιτη και μπορώ να πω ότι από τη πρωτη φορα είδα αποτέλεσμα... Τα μαλλιά μου είναι πιο απαλά , με όγκο και χωρίς καθόλου ίχνος λιπαροτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα... Ξεκίνησα κι εγώ τη θεραπεία με τη σόδα και το ξυδι μηλιτη και μπορώ να πω ότι από τη πρωτη φορα είδα αποτέλεσμα... Τα μαλλιά μου είναι πιο απαλά , με όγκο και χωρίς καθόλου ίχνος λιπαροτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θέλω να ξεκινήσω γτ πλέον τα μαλλιά μου τα νιώθω μόνιμα βαριά και λιπαρά. Ανησυχώ πως θα πάει όλο αυτό με το λιπαρό τριχωτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ σαπούνι ελαιολάδου για τα μαλλιά και μετά ξεβγαλμα με μυλοξυδο αλλά όταν χτενιζομαι οι τρίχες που μένουν στην βούρτσα βλέπω ότι έχουν πάνω τους κάτι σαν μικρά ασπρακια.ειναι φυσιολογικό αυτό? Να προσθέσω ότι είμαι ακόμα σε μεταβατική περίοδο από χημικά σαμπουάν σε σαπούνι μαλλιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...