Παγκόσμια Ημερα της Γυναίκας



Πρέπει να ομολογήσω πως ποτέ δεν γιόρτασα τη Μέρα της Γυναίκας.. Ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο μιας τέτοιας μέρας. Μέχρι χτες.. που άρχισα να το ψάχνω λίγο παραπάνω. 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η μητέρα μου εκείνη την ημέρα έβγαινε με την κολλητή της για φαγητό και ποτό σε κάτι τσιπουράδικα και η ξαδέλφη μου σε κάτι ορθάδικα. Εγώ ήμουν μικρή και δεν ακολουθούσα, άσε που πάντα έβρισκα βαρετή μια παρέα με μόνο γυναίκες. Μετά που μεγάλωσα έφυγα στο εξωτερικό για σπουδές. Στο εξωτερικό ο φοιτητής χάνεις τις μέρες, τις αργίες, τις γιορτές... Μετά ήρθε η δουλειά στην Κων/πολή και φυσικά το οτιδήποτε έχει να κάνει με γυναικεία θέματα περνά απαρατήρητο.. Πέρασαν λοιπόν 30 χρόνια χωρίς να ξέρω το λόγο ύπαρξης μιας τέτοιας μέρας.

Πριν κάποιες εβδομάδες ανακοινώθηκε ένα meeting μαμάδων την Κυριακή, με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας, φυσικά και θα πάω και θα σας πω και πώς πέρασα με τις νέες φίλες μου τη Δευτέρα. Από χτες άρχισα να ψάχνω λίγο καλύτερα το λόγω ύπαρξης μιας τέτοιας μέρας..

Το portal του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για τη Παιδεία και τη σημασία της εκπαίδευσης για τη θέση της γυναίκας. Την εκπαίδευση και των δυο φύλων.. ώστε να αποδεχτεί το ένα τον ρόλο του άλλου και τα δικαιώματά τους.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών 9-11 Μαρτίου προσφέρει εκπτώσεις σε μαστογραφίες  και σε υπέρηχο μαστού.
Διάφορα sites έχουν προσφορές με εκπτώσεις και δώρα. Ο Απ. Κατσιφάρας έγραψε ένα "αδιάφορο" κατ εμε άρθρο για τη σημαντικότητα της γυναίκας.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι αλλιώς. Με επίσημα hashtag (#) γυναίκες, blogger, social media freaks κτλ αναρτούν διάφορα moto με σκοπό να "εμπνεύσουν" και να "εμψυχώσουν" τις γυναίκες όλου του κόσμου να συνεχίσουν, να είναι δυνατές, να προσπαθούν, να αναγεννηθούν.  #MakeItHappen #IWD2015


Σήμερα όμως θέλω να σας μιλήσω για τις γυναίκες του 2015 στις άλλες χώρες που ίσως μοιάζουν με τις γυναίκες στην Ελλάδα ίσως πάλι και όχι.. 


12  Φλεβάρη λαμβάνουμε στους τοίχους του facebook μας και εγω και άνδρας μου ένα μήνυμα πως ένα κορίτσι 20 χρονών εξαφανίστηκε στη Ταρσό των Αδάνων στη Νότια Τουρκία. Τα social media πηραν φωτιά και οι γονείς ήταν ανήσυχοι. Στην Τουρκία οι εξαφανίσεις κοριτσιών ειναι συχνό φαινόμενο που όμως ακολουθείτε απο ένα γράμμα, ένα σημείωμα, μια ανακοινώσει του τύπου: "κλέφτηκα με τον Τάδε, μη με ψάξετε".


Αυτή τη φορά όμως ήταν διαφορετικά. Η Οζγκετζάν γύρναγε απο το Πανεπιστήμιο προς το σπίτι, δεν είχε προβλήματα με την οικογένεια της, δεν υπήρχε κανένας λόγος να το σκάσει και φυσικά δε υπήρχε "αγαπητικός" για να τη "κλέψει". Λίγες μέρες μετά βρήκαν το πτώμα της σε ένα χαντάκι καμένο.


Φλεβάρης 2015 ενα κορίτσι 20 χρονών κακοποιημένο και νεκρό σε χαντάκι στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.


Οι γυναίκες ξεσηκώθηκαν. Πορείες, συλλαλητήρια, πλακάτ, twitposts, φωνές, άνδρες με φούστες και μια κυβέρνηση που στέκει αμέτοχη. Καταδικάζει τον βιαστή, καταδικάζει και τα κορίτσια που είναι ξεδιάντροπα και βγαίνουν με φούστες και ξεσηκώνουν τους άνδρες... 

Και κάπου εκεί έρχεται κ η Ινδία με αμέτρητους βιασμούς γυναικών και η Σαουδική Αραβία με την ενδο-οικογενειακή βία και η ανεπίσημη πολυγαμία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο μετανάστης στης Αυστραλία που παντρεύτηκε το 12χρονο κορίτσι..

Και αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να φταίει για όλο αυτό? 


Βρήκα διάφορα βίντεο για το δικαίωμα του να είσαι γυναίκα.. που απορώ σήμερα γιατί να πρέπει να είναι δικαίωμα? αφού είναι γεγονός.... και γιατί πρέπει να αποδείξουμε κάτι που πρέπει να είναι αυτονόητο;









και το τρέιλερ ενος φίλμ που με συγκλώνισε όσο κανένα αλλο και θα συνεχίσει να με συγκλονίζει. Θα προσπαθήσω να μάθω αν θα βγει στην Ελλάδα και με κάποιο τρόπο να σας προτείνω να το δείτε. Το πολυ πολύ να φτιάξω ελληνικούς υπότιτλους και να τις προσθέσω στα online watch links του διαδικτίου (ή να πείσω κανένα κανάλι να το βάλει).



Κυρίες και Κύριοι.. το μέλλον της κοινωνίας μας είναι μόνο στα χέρια μας. Το σχολείο μας μαθαίνει γράμματα και κοινωνικοποίηση, η οικογένεια μας μαθαίνει αξίες και ηθική... 

και δυστυχώς το 2015 χάνονται και οι αξίες και η ηθική...

2 σχόλια:

  1. Είναι πράγματι τραγικό αν το σκεφτείς, οτι κάποιες γυναίκες στο κόσμο δεν έχουν το δικαίωμα στο ίδιο τους το σώμα και την ελεύθερη κυκλοφορία... Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ελευθερία, η απόλυτη κατάπάτηση των ελευθεριών των γυναικών συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της στη παγκόσμια κοινότητα... Και όσο δε συμβαίνει δίπλα μας θεωρούμε αφελώς οτι δε μας αγγίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ γεμάτο κείμενο και υπέροχες οι αναφορές σου. Έτσι είναι. Δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε θα έπρεπε να εξακολουθούμε να φωνάζουμε. Χαίρομαι που σε βρίσκω, από το link party!

    Γιάννα- Το ημερολόγιο μιας μαμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...