Πως να βοηθήσετε μια μαμα που δε ζητάει βοήθεια





Όταν έμεινα έγκυος αποφασίσαμε να σταματήσω τη δουλειά και να αφοσιοθώ 100% στην ανατροφή του μωρού.
Ήταν κοινή απόφαση με κοινό όραμα και κοινούς στόχους (το γεγονός οτι δεν έγινε, δεν πέτυχε και δεν εφαρμόσθηκε  παρα μόνο για 8 μήνες είναι άλλο θέμα!).  Ήμουν καθόλα έτοιμη! Τα είχα όλα σχεδιασμένα.. Μένοντας στο σπίτι θα μπορώ να το έχω τακτοποιημένο, να μαγειρεύω κάθε μερα μια σούπα, ένα κυρίως γεύμα και 1 πρώτο πιάτο (μια πιτα, ενα ντολμαδάκι κατι τις βρε αδελφε!), θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης μέσα σε 6 μηνες, θα εχω χρόνο για τον εαυτό μου, θα πηγαίνω κομμωτήριο 2 φορές το μήνα, θα κανω μανικούρ, πετικιούρ, βόλτες με το καρότσι, για καφέ με τις φίλες μου, θα κάνω youtube-yoga ... γενικά θα τα έκανα όλα .. γιατί απλά θα είχα χρόνο!!
ΦΕΥ!!
Μετά το 1ο μαιευτήριο κατάλαβα πως δεν... και μετά το 2ο μαιευτήριο το κατάλαβα πιο καλα.. αλλά είμαι απο τους ανθρώπους που δε ζητάνε βοήθεια και τυγχάνει να έχω δίπλα μου ανθρώπους που δεν την προσφέρουν και απλόχερα, εκτός του συζύγου που μόνο που δε θηλάζει.. ειλικρινά! Το ΄χω Το ΄χω έλεγα.. (να δεις μετά γλέντια που ξεκίνησε και η δουλειά.... )
Στη ζωή μου γενικά γνώρισα πολλές μαμάδες και όλες είχαν βοήθεια, ή μάλλον για να το διορθώσω... όλες ζητούσαν βοήθεια. Σε αυτό το σημείο κατάλαβα οτι ήταν δυνατές, πιο δυνατές απο εμένα, γιατί ήταν σε θέση να ζητήσουν αυτό που ήθελαν, και μάλιστα οι περισσότερες το απαιτούσαν! Ζητώντας και λαμβάνοντας βοήθεια κατάφεραν να κάνουν όλα αυτά που είχαν προγραμματίσει και να ξεπεράσουν γρήγορα και αβάδιστα (!) ότι Επιλόχειο κατάθληψη μπορεί να είχαν! Βοηθώντας μια μανούλα ίσως και να είναι το κλειδί της σωτηρίας της ειδικα τους πρώτους μήνες. 
Τώρα με το 2ο νινί καταλαβαίνω πως έπρεπε να είχα κάνει πολλές πρόβες στον καθρέφτη ζητώντας ή απαιτώντας βοήθεια, γιατί τώρα πια ερχόμαστε στην άλλη άκρη της θεϊκής ατάκας "Το χεις εσύ..είσαι άξια θαυμασμού.. είσαι δυνατή.. μπράβο ρε που τα κάνεις όλα μόνη σου.." και άλλα τέτοια..
Γιαυτό σας λέω αγαπητοί φίλοι, φίλες, γονείς, παππούδες, θείοι, θείες, ανηψια και γενικά απευθύνομαι σε εσάς που έχετε κάποιο νεογέννητο και μια λεχώνα κάπου κοντά σας, που ίσως να μη ζητήσει βοήθεια....
Πηγαίντε με το μαγαλύτερο παιδί στις κούνιες!
Μπορεί να είναι το ανηψάκι ή το εγγονάκι σας.. Σίγουρα όμως θα κάνει καλά σε όλους μια βόλτα στις κούνιες.. Θα κάνει πιο δυνατή τη σχέση σας, θα ξεπεράσει το παιδί το ίδιο φοβίες και ζήλιες, θα γίνει πιο κοινωνικό, θα ανακαλύψει πόσο ωραία περναει και χωρίς τη μαμά του.

Καλέστε τη στο σπίτι σας μαζί με τα παιδιά της.

Δεν ξέρετε τι ωραία νιώθει η μανούλα οταν πάει κάπου καλεσμένη. Ειδικά όταν είναι φρεσκοσαραντησμένη. Θα βγάλει τις πιτζάμες της, θα κάνει το μπανάκι της, θα βάλει κραγιόν και τα καλά της ρούχα.. Θα κουβεντιάσει για κάτι που δεν είναι ούτε οι πάνες, ούτε αν το μωρό ρεύτηκε, ούτε αν θα πάρει πιπίλα ή όχι.. τα παιδιά θα φάνε, θα παίξουν, θα δουν εναν διαφορετικό άνθρωπο βρε αδελφέ...και θα παίξουν και θα επιστρέψουν όλοι σπίτι ευτυχισμένοι.

Κάντε της ενα ξεχωριστό δώρο 

Δεν ηπάρχει περίπωση καμία νεο-μανούλα να σκεφτεί να κάνει αυτά που έκανε πριν! Οι βόλτες στις βιτρίνες της Αιόλου και της Ερμού, ο καφές στις Μελίνας και το Σαββατιάτικο Μανικούρ ανήκουν στο παρελθόν. Της λείπουν πολύ όμως.. Γιαυτο άσε κάτω τα ζιπουνάκια και τα καλτσάκια και κάντης δώρο ενα μασάζ, ή μια σε ενα σπα ή εκείνο μανικούρ που ήθελε ή ακόμα και το free latte  που έχεις απο τα  Starbucks.. 

Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα θεωρώ οτι ενας χειροπράκτης είναι το καλύτερο δώρο. Και ειδικά όταν μπορείτε να τον φέρετε στο μαιευτήριο....
Βοηθήστε τη στο μαγείρεμα

ή στα ψώνια. Αφού πάτε super market και θα πάτε μετά απο το σπίτι της να την δείτε γιατί να μην την ρωήσετε αν θέλει κάτι? Και σκέψου και το άλλο.. εκείνο το ταψί παστίτσιο.. δε θα ήταν τέλειο αν της πήγαινες 2 κομμάτια σήμερα? αφου σου περισεύουν. Δεν είναι ελαιημοσύνη.. ανθρωπια και βοήθεια είναι!

Βοήθησέ την γενικά

Κάθε φορά που έρχεται η Πόπη σπίτι, όλο και κάτι μαζεύει..ή τακτοποιεί τα παιχνίδια των παιδιών. Και η μάνα μου σιδερώνει ή φεύγει με τα άπλυτα. Το μυστηκό όμως είναι ένα.. ΜΗΝ ΡΩΤΑΣ ποτέ για να κάνεις κάτι.. απλά κάντο. Αν σου βγαίνει απο μέσα σου να σφουγκαρίσεις κάντο.. μη ρωτήσεις τη φτωχιά νεο-μανούλα γιατί θα σου πεί ΟΧΙ...

Πάρτην τηλέφωνο

Η μωρο-μανούλα ξεχναει οτι έχει τηλέφωνο. Το κινητό είναι πλέον η παρέα της στον θηλασμό για να περάσει η ώρα. Δε θα τηλεφωνίσει σε κανέναν γιατι πολύ απλά φοβούνται οτι θα ενοχλήσουν ... Αν ομως την πάρεις τηλέφωνο εσύ.. θα νοιώσει τόσο καλυτερα...

Πές της οτι είναι όμορφη

Μη της πεις ψέματα. Μην της πεις οτι αδυνάτησε. Απλά πες της πόσο όμορφη είναι και πόσο ευτυχισμένη φαίνεται . Αυτό θα της αναπτερώσει τόσο το ηθικό.

Για κάποιες από εμάς είναι πολύ δύσκολο να ζητήσουμε βοήθεια.  Οτιδήποτε μπορείς να προσφέρεις σε μια μωρο-μάνα είναι απλά και μόνο η καλύτερη πράξη που μπορείτε να κάνετε. Αν ο νεροχύτης έχει απλυτα, πλήντα.. Φεύγοντας πάρε και τα σκουπίδια μαζί σου.. Πηγαινε μαζί της βόλτα.. Πρότεινέ της να πάτε για καφέ στο παιδό τοπο ετσι ώστε και το παιδί να ειναι καλά, και εσείς να πείτε τα δικά σας.
Αν αυτή η μωρο μάνα είναι η γυναίκα σου.. Μάζεψε τη μπλούζα σου απο το σαλόνι.
Αν αυτή η μωρο μάνα είναι η κόρη σου .. Πλείνε της τα πιάτα χωρις να ζητήσεις άδεια.
Αν αυτή η μωρο μάνα είναι γειτόνισσα.. Το μεσημέρι χτύπα της το κουδούνι να της προσφέρεις ενα κομμάτι σπανακόπιτα που έψησες.
Αν αυτή η μωρο μάνα είναι φίλη σου.. Να συνεχίσει να είναι .. Επειδή δε πατε για ποτό δε σημαίνει οτι χάθηκε και κόσμος ( θα ξαναπάτε σε 5-6 χρόνια βρε παιδί μου).

4 σχόλια:

  1. Πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος. Εγω οχι μόνο είχα κατάθλιψη μετά την γέννα αλλα και απο τον πρώτο μήνα. Ο γιατρός μου ειπε κατάθλιψη της εγκυμοσύνης και συνήθως όσες εχουν κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους η επιλόχειος μετά είναι πιο δύσκολη. Την εγκυμοσύνη όλη την εβγαλα με φαρμακευτική αγωγή. Μετά σταμάτησα γιατί νόμιζα οτι θα τα καταφέρω απο μόνη μου. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ γιατί όπως λες και συ δεν ζητούσα βοήθεια. Αν θες κάτι μην διστάσεις να μου στείλεις πμ!
    Σε φιλώ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσο σε νιωθω να ηξερες και ποσο συμφωνω με ολα οσα εγραψες. Μανα 2 παιδιων ειμαι στο εξωτερικο χωρις ιδιαιτερη βοηθεια μονο στα μεγαλα ζορια (και παλι αν λεω αν φτασω στα μεγαλα ζορια) χωρις παρεες και χωρις τα φτιασιδια και τα μαγαζια και τις βολτες κτλ κτλ. Οσο για τον αντρα μου οπως ειπες, αν μπορουσε να θηλασει θα το εκανε. Το μοναδικο μου στηριγμα! Και για την επιλοχειο μεγαλη συζητηση. Το επαθα και αυτο και ζοριστικα παααααρα πολυ να το ξεπερασω! Να μην το ζησει αλλη μανα εύχομαι αυτό το πράγμα. Ακομα δεν ζηταω ευκολα βοηθεια και αν το κανω νιωθω ασχημα οτι απετυχα σε κατι!!! Μεγαλη συζητηση, μεγαλη κουβεντα και μεγαλος πονος! Μακαρι να ηταν ευκολα ολα αυτα! Οπως λες...δωστε βοηθεια και ας μην το ζητησε η μανουλα!
    Σε ευχαριστώ που τα ειπες ετσι απλα!
    Σε φιλω
    Αθανασία ♡ Creations with fantasy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι ακριβώς κ εγώ το βιωσα! Σύμφωνω απόλυτα! Κ στις δύο γέννες μου ή επιλοχειος κατάθλιψη μου χτύπησε την πόρτα.... οι περισσότερες από εμάς το περνάμε νομίζω! Αλλά με την υποστήριξη των δικών μας ξεπερνιέται! 40 μέρες είναι κ περνάνε άλλες φορές δύσκολα κ άλλες εύκολα! Σου στελνω την αγάπη μου γλυκιά μωρό Μανούλα! Να σου ζήσουνε σαν τα ψιλά βουνά! Κ μην ξεχνάς ποτέ είναι δύσκολη φάση αλλά υπάρχουν στιγμές που μου λείπει αυτήν η γλυκιά στιγμή με μωρουλι!!! Απόλαυσε τις στιγμές, γιατί όπως ξέρεις κ εσύ περνάνε γρήγορα! Σε φιλώ γλυκά κ καλή δύναμη κορίτσι μου γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν πέρασα επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά από βοήθεια έτσι όπως το περιγράφεις....μηδέν απ'τη μητέρα μου. Πληγώθηκα πολύ και πληγώνομαι ακόμη (8 μήνες μετά τη γέννα)....δε ζητάω βοήθεια γιατί θεωρώ πως έπρεπε να με νιώθει! Και κάποιες φορές που ζήτησα απογοητεύτηκα...πολύ δύσκολο, πολύ ψυχοφθόρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...